Fogászati implantátum gondozása, tisztítása

Tudnivalók az elkészült implantációs fogpótlásról és annak tisztításáról

Az implantátumok élettartama nagyban függ a megfelelő szájhigiéniától. A megfelelő tisztítás azért is nagyon fontos, mert bár magában az implantátumban nem alakulhat ki szuvasodás, de az azt körülvevő íny és tartószövetek begyulladhatnak, további betegségeket idézve elő.

Kiemelt terület az íny és az implantátum találkozásánál lévő ínyszél, aminek alapos és rendszeres tisztítása elengedhetetlen.

Kerülje a kockázati tényezőket, mint például a dohányzás, stressz. Ügyeljen az egészséges étkezésre, kerülje a cukros, szénhidrátban gazdag ennivalókat, részesítse előnyben a rostdús táplálkozást.

A legfontosabb, hogy fokozottan figyeljen szájhigiéniájára. Speciális eszközök használata elengedhetetlen, melyekről a fogorvosa, illetve dentálhigiénikusaink is adnak felvilágosítást.

Ilyen speciális eszközök:

  • Egycsomós fogkefe
  • Fogköztisztító kefe
  • Super-floss
  • Klórhexidin tartalmú szájöblítők, szájvizek
  • Szájzuhany (szájtus)

Az implantátumok beépülését követően a kritikus pont a nyálkahártya (íny) és az implantátum (nyaki részének) találkozási pontja. Itt jöhet létre kedvezőtlen esetben olyan gyulladás, ami akár az implantátum elveszítéséhez is vezethet.

Igen fontos, hogy a mindennapi, otthoni szájápolás alapos legyen, mert a páciens tehet a legtöbbet a megfelelő szájhigiéné fenntartásáért, és ezáltal az implantátumok hosszú távú sikerességéért.

Annak érdekében, hogy a fogpótlás minél hosszabb ideig működjön, 6-12 havonta ellenőrzésen célszerű megjelenni, aki ilyenkor ellenőrzi az implantátumokat. Ilyenkor érdemes szakszerű fogtisztítást is végezni, amivel a fogorvos a szilárd lerakódásokat is eltávolítja.

Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikere, nagymértékben függ Öntől. A fogorvos felelőssége leginkább a fogmű elkészítéséig terjed, az utána következő időszakban a megfelelő és alapos szájhigiénia és szájápolás elengedhetetlen.

A szokásos napi kétszeri fogkefével, fogpasztával (fogkrémmel) végzett szájápolás mellett időt kell szakítani az implantátumok nyakrészének – vagy amennyiben azt korona borítja, a környező íny felszínének -, illetve az implantátumos fogpótlás alámenő részeinek a tisztítására is. A foglepedék ezekről a helyekről legkönnyebben az úgynevezett interdentális kefe vagy fogselyem (super floss) segítségével távolítható el.