Implantátumom van

Az implantátumok élettartama nagyban függ a megfelelő szájhigiéniától. A megfelelő tisztítás azért is nagyon fontos, mert bár magában az implantátumban nem alakulhat ki szuvasodás, de az azt körülvevő íny és tartószövetek begyulladhatnak, további betegségeket idézve elő.
Kiemelt terület az íny és az implantátum találkozásánál lévő ínyszél, aminek alapos és rendszeres tisztítása elengedhetetlen.

Kerülje a kockázati tényezőket, mint például a dohányzás, stressz. Ügyeljen az egészséges étkezésre, kerülje a cukros, szénhidrátban gazdag ennivalókat, részesítse előnyben a rostdús táplálkozást.

A legfontosabb, hogy fokozottan figyeljen szájhigiéniájára. Speciális eszközök használata elengedhetetlen, melyekről fogorvosaink, illetve dentálhigiénikusaink is adnak felvilágosítást.

Ilyen speciális eszközök:
– Egycsomós fogkefe
– Fogköztisztító kefe
– Super-floss
– Klórhexidin tartalmú szájöblítők, szájvizek
– Szájzuhany (szájtus)

Az implantátumok beépülését követően a kritikus pont a nyálkahártya (íny) és az implantátum (nyaki részének) találkozási pontja. Kedvezőtlen esetben itt olyan gyulladás jöhet lérte, ami akár az implantátum elveszítéséhez is vezethet.

Igen fontos, hogy a mindennapi, otthoni szájápolás alapos legyen, mert a páciens tehet a legtöbbet a megfelelő szájhigiéné fenntartásáért, és ezáltal az implantátumok hosszú távú sikerességéért.

Annak érdekében, hogy a fogpótlás minél hosszabb ideig működjön, 6-12 havonta célszerű ellenőrzésen megjelenni, így megtörténik az implantátumok ellenőrzése. Ilyenkor érdemes szakszerű fogtisztítást is végezni, amivel a fogorvos a szilárd lerakódásokat is eltávolítja.

Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikere, nagymértékben függ Öntől. A fogorvos felelőssége leginkább a fogmű elkészítéséig terjed, az utána következő időszakban a megfelelő és alapos szájhigiénia és szájápolás elengedhetetlen.

A szokásos napi kétszeri fogkefével, fogkrémmel végzett szájápolás mellett időt kell szakítani az implantátumok nyakrészének – vagy amennyiben azt korona borítja, a környező íny felszínének -, illetve az implantátumos fogpótlás alámenő részeinek a tisztítására is. A foglepedék ezekről a helyekről legkönnyebben az úgynevezett interdentális kefe vagy fogselyem (super floss) segítségével távolítható el.