Vérző fogíny fogmosáskor

A fogmosás során vérző fogíny fogínyelváltozásra utalhat. A fogínyelváltozás egy általánosan jelentkező probléma, amit a foglepedék kialakulása a fogakon állandóan képződő ragadós baktériumfilmréteg okoz.

Amennyiben a lepedéket nem sikerül időben eltávolítani, akkor a lepedéket képző baktériumok által termelt méreganyagok (toxin) miatt a fogíny megduzzad és érzékennyé válik.

Ezt nevezzük ínygyulladásnak. A vérző fogíny a fogínygyulladás jele lehet, ami a lepedékképző baktériumok elszaporodásának köszönhető.

Ha a lepedéket alkotó baktériumokat nem sikerül eltávolítani, a gyulladás átterjedhet a fogágyra is. Ez végső soron a fogíny visszahúzódását és a fog elvesztését okozhatja.

A fogínygyulladás további (parodontitis) jelei: a fogak körül az íny vörössé válik és megduzzad, elkezd visszahúzódni, fogmosás során gyakran vérzik. Ennek következményeként a fogak egyre hosszabban látszódnak. A vérzés evés közben is jelentkezhet. Az íny és a fogak között kisebb tasakok alakulnak ki. Amennyiben nem kezeltetjük, ezek a tasakok tovább mélyülnek és a tartós ínygyulladás már vissza nem fordítható fogágygyulladáshoz vezethet.

 

Kezelési javaslat: Paradontológia,