Mit csinál a dentálhigiénikus?

A Natural Dental pesti és budai klinikáin nagy figyelmet fordítunk a dentálhigiénikusi tevékenységekre. Filozófiánk szerint a legmagasabb szintű betegellátás egyik nagyon fontos eleme a dentálhigiénikusi munkakör, mely segíti és előkészíti a fogorvos munkáját.
A dentálhigiénikus alapvetően abban különbözik a fogászati asszisztenstől, hogy míg utóbbi kizárólag asszisztál, segít a fogorvosnak, addig a dentálhigiénikus – az asszisztálás mellett – bizonyos fogászati tevékenységeket önállóan(fogorvosi felügyelettel) folytathat.
A dentálhigiénikus a száj és fogak higiénéjével, egészségével foglalkozik.

Elsődlegesen olyan kezeléseket végez, melyek a szájüreg és fogazat egészségének megőrzésében, a szájnyálkahártya, a fogágy és a fogazat betegségeinek megelőzésben, illetve a már kialakult betegségek esetén az orális egészség visszaállításában játszanak fontos szerepet. A prevenció előbb említett három részterületét egyrészt konkrét gyakorlati kezelésekkel, másrészt elméleti tudásának átadásával, egészségnevelő tevékenységgel (minden korosztályban) valósítja meg.

Információt ad át, készséget fejleszt, szokást alakít ki. A pácienseket instruálja, motiválja, bizonyos tevékenységeket, mozdulatokat gyakoroltat.

Gyakorlati tevékenységei:
– Fogkőeltávolítás –professzionális szájhigiéniés kezelések (depurálás)
– Stomato-onkológiai szűrővizsgálat(szájüregi rákszűrés)
– Fogfehérítés
– Plakkfestés (lepedék kimutatása a fogakon)
– Polírozás(normál vagy Air-Brush sópolír)
– Barázdazárás
– Lenyomatvétel
– Korona, híd, betét (inlay/onlay, overlay) beragasztás
– Ideiglenes korona és híd készítése

Elméleti tevékenységei:
Tájékoztata táplálkozás szájhigiéniai vonatkozásairól.
Segít a megfelelő szájhigiénia egyéni kialakításában.
Felvilágosítást ad a fluoridok alkalmazásának jótékony hatásairól, a fluoridok alkalmazásának lehetőségeiről.
Felhívja a figyelmet a korai fogászati gondozás, a rendszeres fogorvosi ellenőrzés fontosságára
Gyakoroltatja a kivehető fogszabályozó helyes használatát, elmagyarázza a kezelés lényegét.
Segíti a kivehető fogpótlásokkal rendelkező pácienseket (elmagyarázza a helyes tisztítást, gyakoroltatja a ki és behelyezést).

Nem utolsó sorban a gyakorlati tevékenységek közben is folyamatosan felvilágosítást ad. Igyekszik jó kapcsolatot kialakítani a pácienssel, ezzel is ösztönözve arra, hogy tudatosan felelősséget vállaljon a saját (illetve gyermekei, családtagjai) fogai egészségéért. Az orális egészség ugyanis az általános egészségi állapot része. Fogászati rendelőinkben dentálhigiénikusi akciókkal várjuk pácienseinket, melyet az akciók! menüpont alatt tekinthet meg!