Amit tudnunk kell az implantátumról

Fogaink elvesztése, történjen bármilyen okból is mindannyiunkat megvisel. Még az olyan egyszerű és alapvető funkció mint a rágás is problémát okoz, ezért határozottan kijelenthetjük, hogy fogunk elvesztése az életminőségünk róvására megy.

Bár számos megoldás létezik a fogak pótlására, mégis napjaink legnépszerűbb és legmegbízhatóbb eljárása az implantátum. Ennek oka, hogy a hagyományos fogpótlási eljárások gyakran nem képesek arra, hogy megoldják a problémát, kényelmetlenek és esztétikailag sem jelentenek tökéletes megoldást. Az implantátum esetében a megmaradt ép fogak érintetlenek maradnak, nem kell csíszolni őket, hiszen az ép fogra nem kerül korona.

Az implantátum jobb rágóképességet, nagyobb stabilitást, esztétikus megjelenést és hosszútávú megoldást biztosít.

De kezdjük az elején. Mi is az a fogászati implantátum?

A beavatkozás során az implantátum az elveszített fog helyére kerül beültetésre, így később erre rögzíthető a korona, híd vagy protézis.

A fogászati implantátum célja ugyanis a valódi foggyökér helyettesítése.

A fogászati implantátumok olyan kis csavarok, melyeknek egy külső és egy belső csavarmenete van.

A külső menet a csontba való rögzítést szolgálja, míg a belső menetbe az úgynevezett felépítményt kell rögzíteni.

Érdemes azt is tudni, hogy kinél alkalmazható az implantálás.

Magyarországon minden 18. életévét betöltött, egészséges páciensnél végezhető fogbeültetés.

Mivel a gyermekek állcsontja még növekedésben van, így náluk nem lehet elvégezni a fogbeültetést.

Léteznek azonban olyan kizáró tényezők is, mint például bizonyos gyógyszerek vagy betegségek, amikor egyáltalán nem, vagy csak fokozott körültekíntéssel alkalmazható az implantátum.

A nagyon rossz szájhigiénés állapot, az erős dohányzás, a drog vagy a túlzott alkohol fogyasztás, a daganatos megbetegedések, a súlyos cukorbetegség, erős vérzékenység, vagy akár a jelentős csontritkulás és a keringési zavar hosszú távon befolyásolhatja a fogbeültetés eredményességét, vagy akár ki is zárhatja azt. Ennek elbírálást mindig a szakorvos dönti el a páciens leleteinek és kórképének figyelembe vételével.

Nőknél nem ajánlott az implantálást a várandósság ideje alatt elvégezni.

Az idős kor azonban nem kizáró tényező, hiszen sok esetben ez jelenti az egyetlen megoldást a fogak részleges vagy teljes pótlására.

Milyen anyagból készül az implantátum?

A fogászati implantátumok tiszta titánból készülnek, amit az emberi szervezet teljes mértékben képes elfogadni. A titán biológiai, kémiai és fizikai jellemzőinek köszönhetően a legmegfelelőbben épül be a csontba, ami elengedhetetlen a sikeres fogbeültetéshez. Léteznek továbbá cirkónium-implantátumok is. Minden implantátumra igaz,hogy nem okoznak allergiát a testben.

Mennyibe kerül ez nekem?

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy mennyibe kerül a fog implantátum. A fogbeültetés ára minden esetben függ a hiányzó fogak számától, az elhelyezkedésétől, a csontmennyiségtől, annak minőségétől és természetesen az implantátum típusától is. (Példának okáért: a Straumann implantátum  prémium kategóriát képvisel, lényegesen gyors gyógyulási idővel, az Alpha költséghatékonyabb középkategóriás, de megbízható implantátum, hosszabb gyógyulási dővel).

Az implantátum ára  minden esetben a probléma mértékétől és súlyosságától is függ, ha sikerül a probléma felmerülésének kezdeti szakaszában szakemberhez fordulni elkerülhető a költséges beavatkozás.

Szájhigiénia nélkül nem megy.

Mielőtt fogimplantálásba kezdünk az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a megfelelő szájhigiénia elengedhetetlen, legyen szó a műtét előtti vagy a műtét utáni időszakról. A beültetést megelőzően fontos, hogy a műtéti terület gyulladás-mentes legyen. Ennek érdekében a szakemberek megteszik a megfelelő intézkedéseket.

A műtét után, a minél gyorsabb gyógyulás és az implantátum hosszú életartama érdekében ajánlott figyelembe venni a szakemberek utasításait. Ilyen például a napi minimum kétszeri fogmosás, a heti egyszeri Listerine-nel vagy Chlorhexameddel (vagy egyéb hasonló termékkel) való öblögetés, a dohányzás és a cukros ételek mellőzése, megbeszélt időszakonként kontrollvizsgálat.

Az előírások pontos betartásával a beültetett fog akár egy áleten át is kitarthat.

Lássuk, hogy történik
Az implantálás ma már rutinműtétnek számít. Ha a páciens csontmennyisége megfelelő, a fogászati implantátum beültetése egy-másfél órát vesz igénybe és helyi érzéstelenítésben történik. Az implantátum behelyezését 1-6 hónap gyógyulási idő követi. A gyógyulási idő nagymértékben függ a beültetett implantátum típusától. Például a Straumann SL aktív felületű implantátum bizonyos esetben azonnal terhelhető fogpótlással.

Amennyiben nem azonnali fogpótlás történik, úgy az említett 1-6 hónap elteltével a páciens visszatér a fogászati rendelőbe, hogy a szakemberek elkészíthessék a végleges koronát az implantátumra. Ekkor történik a a lenyomatvétel, később pedig a vázpróba. Amennyiben a pótlás cirkonból készül, úgy a fogszín még a vázpróba előtt meghatározásra kerül, így az új korona színe tökéletesen illeszkedik a meglévő fogak színéhez.

Előfordulhat, hogy a páciens csontmennyisége nem elegendő ezért az adott területen csontpótlás javasolt. A csontpótló műtét szintén helyi érzéstelenítésben történik. Gyakran a csontpótlással egy időben végezhető a fogimplantátum behelyezése is, de az is előfordul, hogy néhány hónap gyógyulási időre van szükség.

A Natural Dental budai fogászati klinikáján lehetőség van altatásban, éber szedációban is elvégezni a fogbeültetést, vagy akár a csontpótlást.