Minden, amit a fogszabályozásról tudni kell. – Dr. Kakasi Csongor, a Natural Dental fogszabályozó szakorvosa válaszol.

A fogszabályzásnak számos előnye van, amivel gyakran mi magunk sem vagyunk tisztában. Dr. Kakasi Csongor, a Natural Dental fogszabályozó szakorvosa átfogó válaszokat ad fogszabályozás témakörben. Beszél arról, hogy indokolt esetben miért fontos már gyermekkorban elkezdeni a fogszabályozást. Megtudhatjuk, hogy milyen megoldások léteznek és melyik eljárásnak milyen előnyei, hátrányai vannak.

 

Mikor érdemes elkezdeni a fogszabályozást?

Egészen a kisgyermekkorral kezdeném. Fontosnak tartom a 6-7 éves gyerekek fogainak vizsgálatát, hiszen ebben a korban számos olyan probléma kiszűrhető, ami később nehezebben kezelhető. Indokolt esetben érdemes minél hamarabb elkezdeni a szabályozást. Természetesen ehhez szükséges, hogy a kis páciens megértse ennek fontosságát és tudjon velünk kooperálni.

Csak fiatalon van értelme a fogszabályozásnak?

Nem, ez nem korosztályhoz kötött. Azt azonban érdemes tudni, hogy gyerek, vagy fiatal korban egyszerűbb megoldások léteznek a fogszabályozásra, mint felnőtt korban.

Van felső korhatár?

Nincs. A fog tartó szerkezete határozza meg, hogy lehet fogszabályozó eljárás vagy sem.

Pontosan miben különbözik a gyerekkori, illetve a felnőttkori fogszabályozás?

A legfontosabb különbség, hogy minél fiatalabban kezdjük el a fogszabályozást, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy foghúzás nélkül megoldható.

Természetesen felnőtt korban is elvégezhető a fogszabályozás, de fontos tisztában lenni azzal, hogy stabilabb eredmény érhető el az időben elkezdett szabályozással. Gyerekkorban még nem szükséges olyan tágítást végezni, ami hosszútávon nem biztos, hogy maradandó lesz.

Ön milyen megoldásokat, fogszabályozási technikát ajánl?

A javaslatnál több szempontot is figyelembe veszünk. Hogy mit javaslok az részben a korosztálytól függ. Ugyanis a vegyes fogazattal rendelkező gyerekeket nem szoktuk rögzített készülékkel szabályozni, náluk a kivehető készüléket alkalmazzuk. Amennyiben később kezdjük a szabályozást, akkor jönnek a rögzített fogszabályozók. Ebből is több típus létezik: van a hagyományos fém, az esztétikus porcelán, vagy a különböző kristályos, ami lényegesen esztétikusabb. Aztán van a sínes megoldás, ami egy láthatatlan fogszabályozót jelent. Ezt kisebb eltéréseknél érdemes alkalmazni. Utóbbiról érdemes tudni, hogy sínek rendszeréből áll, ezeket a síneket pedig kéthetente cserélni kell. Ezt a megoldást elsősorban fiatal felnőttek kedvelik, kisebb elváltozások esetén.

Melyiknek milyen előnye van?

A nagyobb mértékű eltéréseknél mindenképpen a rögzített megoldás javasolt, hiszen azzal biztonságosabban mozgathatók a fogak. Foghúzásos esetben például szintén a rögzített szabályozás ajánlott.

A kisebb eltérések esetében tökéletes megoldást jelenthet a sín. Természetesen ez szebb, esztétikusabb a rögzített megoldásoknál és bármikor kivehető. Egy sínt napi 20-22 órán keresztül kell hordani, ellenkező esetben veszít a hatékonyságából.

A fogszabályozó készülék, hogyan szolgálja a fogak egészségét, túl az esztétikai funkción?

Bár az esztétika fontos szempont mostanában, de nem szabad elfelejteni, hogy legalább ennyire fontos a fogak funkciója, például a megfelelő rágás nagyon fontos szempont.

Ugyancsak fontos megemlíteni, hogy gyakran, a fogak torlódásából adódóan a fogak tisztítása nehezen megoldható, ennek következtében pedig ínygyulladás, fogszuvasodás alakulhat ki. Így a torlódott fogak szintén indokolják a szabályozást.

Mennyi időt vesz igénybe a fogszabályozás?

Az említett 6-7 éves gyerekek esetében akkor tekinthető befejezettnek egy kezelés, amikor az összes maradó, csontfog kibújt. Ebből adódóan kulcsfontosságú, hogy mikor kezdjük a kezelést. Fontos, hogy ne legyen túl korán, de túl későn sem. Ez gyerek esetében egy-másfél évet jelenthet a szabályozó készülék viselése. Felnőttek esetében, vagy egyszerűbb problémáknál akár fél év, vagy egy év is elég.  Összességében azt mondhatom, hogy egy átlagos eset nagyjából másfél-két év.

Mire kell figyelni fogszabályozó készülék viselésekor?

A legfontosabb a megfelelő szájhigiénia, a tisztítás. Ilyenkor erre több időt kell szánni. Érdemes beszerezni olyan speciális fogkefék, ami megkönnyíti a tisztítást. Kellő szájhigiénia esetében nem kell fogszuvasodástól tartani, ez akkor fordulhat elő, ha a nehezen elérhető területekre nem fordítunk megfelelő figyelmet.

Milyen hasznos tudnivaló van még?

Nagyon fontos tudni, hogy a fogszabályozó kezelés aktív fázisa után van még egy passzív fázis, ahol az elért eredmény megtartása a cél.  Általában a páciensek ezt nem veszik komolyan, pedig ez lényeges annak érdekében, hogy az elért eredmény megmaradjon.

Mit jelent pontosan a passzív fázis?

Itt több megoldás létezik. Az egyik, hogy életünk végéig viselünk egy rögzített eszközt a fogak belső felszínén, ami egy ragasztott rögzítő. Az alsó fogak esetében ez a leghatékonyabb.

A másik megoldás a rögzítő sínek használata, ami kivehető, de ebben az esetben fontos, hogy a passzív fázis kezdetén minél többet, késöbb pedig éjszaka viseljük a rögzítőt. Jellemzően az aktív fázissal azonos ideig érdemes a rögzítő eszközt is alkalmazni.

Fájdalmas a fogszabályozás?

A kivehető fogszabályozó esetében egyáltalán nem. A rögzített fogszabályozásnak vannak olyan szakaszai amikor igen, de ez főként az első fázisban jelentkezik, ami az első hetet jelenti.