Fogfehérítés – Mikor, hogyan?

A fogfehérítő eljárások iránt egyre nagyobb igény mutatkozik. Számos élelmiszer, a nikotin, a kávé, a tea, a vörösbor mint hozzájárul a fogak elszíneződéséhez. A fehér fogak manapság egyre inkább az igényességet és a jólápoltságot szimbolizálják. Talán ezzel is magyarázható a fogfehérítés népszerűsége.

Mielőtt belevágunk egy fogfehérítésbe általában számos kérdés foglalkoztat minket. Tudni akarjuk, hogy milyen eljárást válasszunk, milyen tartósságra számíthatunk és milyen következményekkel kell számolnunk.

Cikkünkben minden felmerülő kérdésre választ adunk és eloszlatjuk az esetleges tévhiteket a fogfehérítéssel kapcsolatban.

Miért színeződnek el a fogaink?

Részben genetikai, részben pedig életmódbeli okai vannak a fogak elszíneződésének.

Sajnos a kor előrehaladtával a fogak színe is elváltozhat, de nagymértékben befolyásolja a fogak színét az olyan ételek és italok rendszeres fogyasztása, amiben mesterséges színezőanyag található. (Ilyen például a kávé, különböző teák, vörösbor, nikotin, kátrány)

Rendelőben vagy otthon fehérítsük a fogainkat?

A Natural Dentál rendelőiben a szakemberek kétféle fogfehérítő rendszert alkalmaznak. A lámpás Zoom! fogfehérítést, valamint az otthoni sínes fogfehérítést.

Amit a Zoom! rendeszerről tudni érdemes…

Egyre nagyobb az igény a professzionális, rendelőben végzett eljárások iránt.

A Zoom! rendszer jelenleg a legtökéletesebb fogászati rendelői fogfehérítő eljárás. Akár 8 árnyalatot is képes világosítani a fogakon mindössze 1,5-2 óra alatt. Természetesen a fogfehérítés végeredménye egyénileg változó. Optikai rendszerének köszönhetően gyors és precíz megoldást nyújt a legoptimálisabb eredmény elérése érdekében.
Fogai gyönyörűen csillogóak, hófehérek lehetnek akár már egyetlen kezeléssel is!

Hogyan történik?

Egy speciális ajakterpesz szájba helyezésével az ajkak kényelmesen tarthatóak a kezelés ideje alatt. Ezt követően egy ínyvédő “hab” kerül felhelyezésre, ami megvédi az ínyt és a lágyrészeket a fogfehérítő zselétől. Ezt követően a fogak külső felszínére felkerül a fogfehérítő zselé, melyet az UV fényt kibocsájtó lámpával megvilágítanak négyszer 15 percig. Ennek hatására aktivizálódik a fogfehérítő anyag (hidrogén-peroxid tartalmú) és az így felszabaduló aktív oxigén egyenletesen eltávolítja a fog felszínén és mélyebb rétegeiben található elszíneződéseket. A fogfehérítés végén védőréteggel -Relief ACP Gel- vonják  be a fogakat. A Relief ACP Gel megszűnteti a fogak érzékenységét, melyek kémiai vagy fizikai behatás következtében alakultak ki, csökkenti a fogfehérítés közben fellépő érzékenység előfordulási arányát.

Otthoni fogfehérítés

Az otthoni sínes fogfehérítő rendszert elsősorban azoknak ajánlott, akik megfelelő önuralommal rendelkeznek ahhoz, hogy a fehérítés ideje alatt kerüljék a színes ételek és italok fogyasztását, valamint a dohányzást. Fontos, hogy úgy alakítsák ki napirendjüket, hogy a fehérítésre minden egyes nap /vagy éjszaka/ jusson idejük.

Összehasonlításként: amíg a ZOOM! lámpás rendszer akár 8 árnyalatot képes világosítani 1,5-2 óra alatt, addig a sínes, otthon használható, professzionális fehérítő anyagokkal (Day White és Nite White) hasonló eredményt néhány hét alatt lehet elérni.

Az otthoni sínes rendszer használata jellemzően fenntartó kezeléseknél javasolt.

Honnan tudom, hogy melyik eljárásra van szükségem?

Természetesen minden esetben a fogorvos szakvéleményének figyelembevételével kell dönteni arról, hogy a lámpás vagy a sínes fogfehérítő rendszer megfelelőbb nekünk.

A fogorvos először megvizsgálja a fogakat és a fogínyt. Bizonyos esetekben a fogfehérítést megelőzően szükség lehet régi tömések kicserélésére, a szuvasodások ellátására.

Hasznos tudnivalók

  • A tévhitekkel ellentétben a rendelői fogfehérítő eljárás nem fájdalmas és nem károsítja a fogállományt. Bizonyos esetekben előfordulhat érzékenység, de a fogzománc gyorsan visszenyeri megfelelő keménységét, így nemcsak fehérebb lesz, de a fogak tisztítása is könnyebb lesz.
  • Fontos tudni, hogy a porcelán koronák, illetve tömések színe a fogfehérítéssel nem változik, így végleges tömést vagy fogpótlást csak a fogfehérítési eljárást követően érdemes készíteni, mikor már kialakult az új fogszín. Már meglévő tömések esetében szükség lehet azok cseréjére is.
  • Akár otthoni, akár rendelői fogfehérítésről van szó a kívánt eredmény elérése és megtartása érdekében kerülni kell az elszíneződést okozó ételeket, italokat és a dohányzást.

Fogfehérítés után meddig maradnak fehérek a fogaim?

Az elért eredmény természetesen nem tart örökké. A megfelelő szájhigiénével és életmóddal a kifehérített fogak hosszú ideig megtartják színüket. A napi rendszeres fogtisztítás jelentősen hozzájárul az elért eredméy megtartásához.

Mikor nem ajánlott a fogfehérítés?

Gyulladásban lévő, rossz fogak esetén nem ajánlott a fogfehérítő eljárás. Terhes nőknek, szoptató anyáknak és fiatalkorúaknak szintén nem javasolt a fogfehérítő eljárás.

Pótlások esetén érdemes szakember véleményére hagyatkozni a fehérítést illetően.