Betétek (inlay, onlay)

Kifejezetten ajánlott amalgám tömések cseréjére!

Az inlay fogpótlás, fogtechnikai tömés

Azinlay (egyfajta fogpótlás, ami fogtechnikai tömésként is ismert)olyan ragasztott betét vagy tömés, amely a hiányzó fogszövetet pótolja. A preparált fogról készített lenyomat alapján az inlay-t fogtechnikusaink készítik el (hasonlóan a koronákhoz) és szilárd állapotban beragasztással kerülnek az üregbe.

Három fajtát különböztetünk meg:
– inlayek (betétek)
– onlayek (kiterjesztett betétek)
– overlayek (borító-betétek)

Mindhárom esetben eltérő az alkalmazott technika, így az árak is változnak.

Az inlay készülhet fémből (pl. aranyból) vagy esztétikus anyagból (kerámia). A betétek egyik nagy előnye a töméssel szemben, hogy mivel fogtechnikai laboratóriumban készülnek, precízebb kialakításukkal jobban helyreállítják a fog anatómiai formáját és funkcióját, azaz a rágóképességet.

A nagyméretű szuvasodásoknál fogbetét készítése javasolt, legyen az onlay vagy inlay. Nagy kiterjedésű amalgám tömés cseréjekor illetve gyökérkezelt fogak fedésére szintén ajánlott. Egyik nagy előnye, hogy alkalmazásával a megmaradt fogszövet megmenthető, megtartható.
Készülhet még esztétikai okokból, pl. ha a rágófelszín elszíneződött, vagy a fog formailag nem megfelelő, rágófunkciója nem kielégítő. Pácienseink véleménye szerint az esztétikai megjelenésének és funkcionalitásának hála az alacsony ár nincs arányban az elért eredmény minőségével. Éppen ezért is a keresett szolgáltatásaink közé  tartozik.

A betétek egy hiányzó fog pótlásában is segíthetnek, ilyenkor a pótlást a szomszédos fogakban lévő betétek tartják (inlay fogpótlás elhorgonyzott hidak).

A lenyomat vétel után fogtechnikusaink elkészítik a pontosan illeszkedő inlay fogpótlást (betétet), majd a megbeszélt időpontban fogorvosunk egy speciális ragasztóval rögzíti. A fogtechnikusaink által készített tömések sokkal esztétikusabbak és „élethűen” utánozzák az eredeti fog barázdarendszerét, így valóban megéri a ráfordított összeget.

Előnyei:

  • bármilyen fog színárnyalata utánozható
  • rendkívül pontosan illeszkedik ez eredeti, megmaradt foghoz
  • allergiamentes
  • kifejezetten ajánlott amalgámtömések helyettesítésére
  • kopásálló, nem törik, nem színeződik el
  • élettartalma többszöröse a hagyományos töméseknek
  • ára fekvése kedvező