Fogszabályozás

Natural Dental Buda fogászati rendelőnkben hétfőnként délután és csütörtökönként délelőtt gyermekfogászati és fogszabályozó rendelés zajlik.

Fogorvosi rendelőnkben színezők, matricák, játszóházikó és sok-sok játék, vidámság és félelemmentes légkör várja a gyerekeket. Gyermekszakfogorvosunk és fogszabályozó szakfogorvosunk: Dr. Kakasi Csongor.

A Natural Dental Pest fogászati rendelőnkben hétfő délutánonként rendel fogszabályzó szakorvosunk Dr. Lampé Krisztina.

Újdonság: láthatatlan fogszabályozó

Fogszabályozás tekíntetében fogászati rendelőnkben számos lehetőség közül lehet válogatni úgy a gyerekeknek, mint a felnőtteknek. Ilyen például a már jól ismert rögzített fogszabályozó készülék, vagy az újdonságnak számító láthatatlan fogszabályozó. A láthatatlan fogszabályozás egyre elterjedtebb, mert esztétikailag is kifogástalan és a viselete is észrevehetetlen.

Rögzített fogszabályozó készülék

A rögzített fogszabályozót olyan felnőtteknek ajánljuk, akik nincsenek megelégedve fogaik rendezettségével, és tenni szeretnének a szép mosoly elérése érekében. Az általunk használt fogszabályozó készülék két fő részből áll: a fogakra ragasztott brackettekből és a bracketteket összekötő ívekből. A brackettek készülhetnek fémből vagy porcelánból.

Hyrax szájpadlástágító készülék

A Hyrax szájpadlástágító készülék segítségével a felső állcsont hatékony és gyors tágítása lehetséges. Ezt leggyakrabban már maradandó fogakkal rendelkező pácienseknél alkalmazunk, kiegészítve ezzel a rögzített fogszabályozó készüléket.

Fogszabályozás során, függetlenül attól,  hogy kivehető vagy rögzített az alkalmazott készülék, bizonyos időközönként aktiválásra van szükség. Ez azt jelenti, hogy a pácienst meghatározott időközönként visszavárjuk fogászati rendelőnkbe, ahol ellenőrizzük, majd pedig a fogak új helyzetéhez igazítjuk a fogszabályozó készüléket. Így járulva hozzá az optimális eredmény eléréséhez.

Kivehető fogszabályozó készülék

A 6-12 éves korú gyerekek számára leginkább közkedvelt és ajánlott fogszabályozási megoldás a kivehető fogszabályozási készülék használata. Ugyanis ezt a vegyes fogazattal rendelkező páciensek számára fejlesztették ki.

Egyik közkedvelt típusa a Schwartz- féle tágítócsavaros készülék, ami aktív csavarokat tartalmaz, így különféle tágítási lehetőségek vannak. Ennek köszönhetően helyet teremt a maradó fogak számára, így megelőzhető a későbbi fogtorlódás problémája. Amennyiben valaki felnőtt korban szeretne súlyosabb fogtorlódásán változtatni, akkor látványos eredményt rögzített fogszabályozó készülékkel és foghúzással lehet elérni.

A funkciós készülékek olyan kivehető fogszabályozók, melyek nem rendelkeznek aktív csavarokkal. A páciens rossz szokásait megszűntetve és ez által megakadályozva a káros funkciókat javít a fogazaton. Hatással vannak az alsó és felső állcsont fogazatára és első sorban a csontok egymáshoz viszonyított helyzetét módosítják. Ilyen típusú fogszabályozó az aktivátor, valamint a Fränkel és a Hansa féle készülék is.

A páciens, bármelyik típusú fogszabályozó mellett is dönt, minden esetben szüksége van a rendszeres fogorvosi kontrollra, valamint a fogszabályzó készülék aktiválására. Ennek oka, hogy mindig az új, javított helyzethez kell igazítani a készüléket, hogy a kívánt esztétikai és funkcionális eredményt mielőbb elérjük.

AligNEr sínes láthatatlan fogszabályozó


A rögzített fogszabályozó készülékektől eltérően, a legújabb technológiával készült Aligner-Clear-Invisaling láthatatlan fogszabályozó készülék átlátszó, műanyag sínekből áll, melyeket meghatározott időközönként szükséges cserélni.

A láthatatlan fogszabályozó átlátszó anyagának köszönhetően láthatatlan módon alakítja a fogak pozícióját. Viselete nem zavarja az ajkak belső falát és a nyelvet, a beszédet sem akadályozza. A láthatatlan fogszabályozó tisztítása gyors és egyszerű. Attól függetlenül, hogy kivehető típusról van szó, a láthatatlan fogszabályozó igen hatékony megoldásnak bizonyul a fogszabályozás terén, a kívánt eredményt gyorsan elérhetjük általa.

Amennyiben úgy gondolja, hogy ez a megfelelő megoldás mosolya megszépítése céljából, forduljon bizalommal Dr. Kakasi Csongor fogszabályozó fogorvosunkhoz. Láthatatlan fogszabályozó igénylésénél is személyre szabott kezelési tervet készít úgy gyerekek, mint felnőttek részére. 

Trainer készülék

Fogászatunk foglalkozik Trainer készülék alkalmazásával is, ami nem csak az elváltozásokat, hanem azok okát is kezeli.

Használata már egészen kicsi gyerekek esetében is lehetséges és ajánlott. 2-5 éves korig a tejfogazatot, 6-12 éves korban a vegyes fogazatot, illetve 12-15 éves kor között a már maradandó fogakat kezeli. Erre azért van szükség, mert a fogak helyzetét a nyelv, illetve az ajkak funkciója és használata határozza meg. Ebből adódóan ha a gyermek rossz szokásokat vesz fel – mint például a szájlégzés, a nyelvlökéses nyelés, vagy az ujjszopás – akkor az módosítja a fogak pozícióját. Sőt, nem csak a fogak helyzetére van hatással, hanem az egész arc és a fogív fejlődésére is. Továbbá harapási rendellenességeket okozhat, meghatározza a fogak dőlési szögét és beszédhiba is kialakulhat a gyereknél.

Ezen hibák megelőzésére és kiküszöbölésére kitűnő megoldásként szolgál a Trainer készülék. A nagyon kicsi gyerekek esetében fogorvosi szilikonból készül, mely segít az ujjszopás vagy cumizás leszoktatásában, helyes rágásra és nyelésre szoktatja a gyereket.

Később ezt váltja fel a keményebb polyuretanból készült eszköz, ami a már jelentkező problémák ellen nyújt megoldást. Módosítja a nyelv pozícióját, a nem megfelelő nyelési és légzési funkciókat, szokásokat.