Cirkon korona

A cirkónium-oxid a CAD-CAM módszer egyik válfaja, az úgynevezett zöld kerámia, nyers, kiégetetlen tömbök formájában kerül feldolgozásra és a „sapka” kifaragása után kerül kiégetésre. Nyersen sokkal puhább a cirkónium-oxid, emiatt könnyebb faragni, a keménységi szintjét az égetés során nyeri el.

A cirkon korona masszívabb, mint az alumínium-oxid, ezért kiválóan bírja a rágóerő-hatásokat, hosszabb hidak készítésére is alkalmas. Kifejezetten esztétikus, ezért frontfogakra is javasoljuk, hiszen pontosságának köszönhetően hosszú élettartamú. Ennek köszönhető, hogy a legkeresettebb anyag a fogászatban. Az eljáráshoz szükséges faragó gép már Magyarországon is létezik, ezért elkészítése kevesebb időt vesz igénybe, mint az alumínium-oxid esetében.


Cirkónium oxid kerámia a fémmentes fogpótlás csúcstechnológiája. A cirkon korona színhatása és biokompatibilitása még az aranyét is felülmúlja.

Ez a jelenleg ismert legmodernebb és legjobb minőségű fogászati anyag, ami befolyásolja a belőle készült cirkon korona árakat.

A CAD-CAM technológiával készülő fémmentes pótlások egyre nagyobb teret hódítanak napjainkban, ami meghatározza a cirkon korona, valamint a már régebb óta alkalmazott porcelán héj közötti árkülönbséget.

A porcelán korona készítése, porcelán héj
Olyan fémmentes porcelán korona, amelynél a fémvázat a fémnél jóval erősebb szakítószilárdságú (legalább ötszörös), fehér cirkónium váz helyettesíti. Éppen ezért esztétikailag magasan felülmúlja, és háttérbe szorítja a normál (fémvázas) porcelán korona. Ennek hatására a már jól ismert és közkedvelt porcelán héj árak bár nem változnak, mégis kedvezőek lehetnek.

A cirkónium legfőbb előnye (a cirkon korona árak mellett) hogy fényáteresztő tulajdonságának köszönhetően tökéletesen élethűen utánozza a természetes fogakat. Kiemelkedő pontossága, precíz illeszkedése miatt pedig meggátolja az íny krónikus gyulladását és vörös elszíneződését. A pontos illeszkedés a komputervezérelt tervezés és megmunkálás (CAD/CAM) eredménye. Ugyanis a porcelán korona készítése céljából, a lenyomat szkennelése és a kiöntésével nyert gipszminta lézeres letapogatása után, a cirkon korona vázát vagy a hidat  frézgép „faragja ki” egy cirkónium tömbből. Egészen hosszú, 14-16 tagú körhíd is készíthető cirkon korona vázra, ugyanis hatalmas rágóerőnek képes ellenállni.

A teleszkóp korona, korona híd eltávolítása
Amennyiben valaki már rendelkezik koronával, de esztétikai vagy egyéb okból szeretné azt lecserélni, akkor az csakis a korona híd eltávolítása után lehetséges. A korona híd eltávolításától nem kell tartani, hiszen ez minden esetben fájdalommentes, érzéstelenítő alkalmazása mellett történik.

Fogászatunkon a korona híd eltávolítása után, számos lehetőség áll a páciensek rendelkezésére, mint például a cirkon korona, a teleszkóp korona és a porcelán korona. Néhány fog esztétikájának javítására a cirkon korona, illetve a porcelán korona felillesztését ajánljuk. Nagyobb mértékű foghiány esetében a teleszkóp korona alkalmazását javasoljuk. A teleszkóp korona biztos rágást és esztétikus látványt nyúlt, hosszú távú, ezért kiváló megoldást jelent a páciensek számára.