Kombinált fogpótlások

A kombinált fogpótlás két részből áll:
– a hídpótlás a fix, rögzített rész (fém-kerámia korona és híd vagy cirkon korona és híd)
– kivehető részleges fogsor (protézis)

Az úgynevezett kombinált munka (a rögzített és a kivehető fogpótlás kombinációja) sok esetben az egyetlen járható út. Ebben az esetben a páciens nem rendelkezik elegendő foggal, hogy hídpótlást készíthessünk a teljes állcsontra és/vagy implantátumot helyezzünk be (pl. a csont hiánya vagy a kedvezőtlen végeredmény miatt nem lehetséges).

Elkészítése sok időt vesz igénybe és bonyolult fogtechnikai munkának számít, de sokkal esztétikusabb és tökéletesebb megoldást jelent a híd a kapcsos, részleges fogsorhoz képest.

A meglévő fogakra hidat készítünk, amelyhez egy fémlemezre készített részleges fogsort gyártunk. Ez a fogsort egy vagy két oldalon (függően az illeszkedési helytől) speciális, úgynevezett finommechanikai elhorgonyzásokkal illeszkedik a hídhoz. Az elhorgonyzások feladata a fogsor rögzítése, valamint az elmozdulások megakadályozása. Kapcsolatot teremtenek a fogpótlás és a maradó fog között.

A finommechanikai (rejtett) elhorgonyzás rögzítők lehetnek:
– Kugel ankerek: a fix részhez(patrix) egy gömb csuklóelem tartozik, amelyre egy speciális műanyag betét kerül.
– Preci vertix: vertikális csúsztató; horix: horizontális csúsztató.
– Stéges elhorgonyzások (implantátumokra illetve csiszolt fogakra).

Abban az esetben ha a páciens saját fogainak a száma nem teszi lehetővé a teljes rögzített pótlás készítését, kitűnő megoldást nyújt az úgynevezett stéges rendszer. A csiszolt fogakat vagy implantátumokat egy speciális merevítő rúddal, „stéggel” kötik össze. Ez a pótlás rögzített része. A fogsor kivehető részében egy speciális fémházban behelyeznek egy rendkívül nagy szilárdságú műanyag betétet, amely nyeregszerűen pattan rá a rögzített rész merevítő rúdjára (a stégre).

Előnyei:
Rendkívül jó rögzítést biztosít a pótlásra (nem mozog, nem billeg) bátran, biztonságosan haraphat vele a páciens
A maradó fogakat ( és az implantátumokat) összesínezi, így a rágóerő eloszlik.
A rejtett elhorgonyzás miatt semmilyen rögzítő elem nem látható.

– Galván teleszkópos elhorgonyzások (fém primer + galván secunder): bizonyos esetekben(kisszámú fog) nem lehet mást alkalmazni csak a teleszkóp szisztémát.

– Fgp teleszkópos elhorgonyzás: az elsődleges(primer) és a secunder ( másodlagos) korona közé egy speciális rögzítő műanyag kerül. Klinikai tapasztalatok bizonyítják, hogy 10 000 ki és behelyezést visel el a protézis, anélkül, hogy a koronák tartása változna.

Ezt a megoldást Magyarországon kizárólag a Natural Dental fogtechnika alkalmazza. A primerek anyagában lehet különbség (nemes fémek, nem nemes fémek vagy cirkonium oxid).

– MK1: reteszes megoldások.

A felsorolt finommechanikai rögzítőkön kívül laboratóriumunk bármilyen elhorgonyzási rendszert el készít. Igény szerint már rendszer beépítése is lehetséges.
A rögzített rész a kivehető részt (fogsor) stabilizálja, vagyis a helyén tartja. Ez a stabilitás alapvetően a precíziós csúsztatóknak köszönhető, ami összefogja a két különböző fogpótlást, így biztosítva tökéletes harapást és esztétikus megjelenést egyaránt. Így a kivehető rész esztétikailag tökéletes és a stabilitásából sem veszít.

Mivel a műfogsor fémlemezre kerül ezért kisebb méretű, mint a hagyományos kivehető (akril) fogsorok, vagy csak részleges fogsorok. Sokkal kevésbé feltűnő, a rágóerő pedig egyenletesen oszlik meg a teljes fogtechnikai munkán, nem csak a kivehető részt terheli. Ez jelentősen meghosszabbítja a protetikai munka élettartamát és segít megelőzni a csontsorvadást, a parodontózist.