Bölcsességfog eltávolítás műtéti úton

A bölcsességfogak nem megfelelő növekedése, előretörése a gyakori problémák közé sorolható, aminek következtében nehezen elérhető és tisztítható felületek alakulnak ki, ez pedig állandó problémák kialakulásához vezet. Ezért, csakis indokolt helyzetben ajánljuk a bölcsességfogak eltávolítását, melyet a várhatóan legkevesebb következménnyel járó, leggyorsabb eljárással végezünk.

Amennyiben a legegyszerűbb módszert alkalmazva nem kivitelezhető a fog eltávolítása, akkor műtéti feltárást alkalmazunk, melynek során helyi érzéstelenítéssel válik fájdalommentessé a beavatkozás. A műtét során metszést ejtünk az íny felszínén, majd minimális mennyiségű csontszövet kivételét követően, megtörténik a bölcsességfog eltávolítása. Ezután megtisztítjuk a sebet és néhány öltéssel bezárjuk azt.

Fontos tudnivalók szájsebészeti beavatkozás előtt álló páciensek részére
A beavatkozás előtti étkezés szükségességét vagy épp tiltását mindig a kezelés módja határozza meg. Ha a páciens végig éber állapotban van a foggyökér eltávolítás során, akkor javasoljuk az előtte történő étkezést. Ennek oka, hogy az eljárás közben helyi érzéstelenítést alkalmazunk, ami csak az adott területre fejti ki hatását, ezáltal az eljárás fájdalommentes lesz.

A beavatkozást követően még 2-3 órán át tart az érzéstelenítő hatása, ezáltal rágás közben a száj lágy része megsérülhet. Ha a páciens éber szedációt igényel a beavatkozás időtartamára, akkor az altatófogorvos utasítása alapján tilos a beavatkozás előtti étkezés. Fontos tudni, hogy a műtét utolsó szakaszában öltéseket kerülnek be a sebek megfelelő zárása érdekében. Ez az eljárás a vérszegénységre hajlamos páciensek esetében is. A szájsebészeti beavatkozást követő 6-14 nap elteltével visszavárjuk pácienseinket a varratok eltávolítása céljából.

Az invazív, vagyis szúrás/vágás által történő beavatkozásoknál, így a szájsebészeti beavatkozások esetében is némi kockázattal jár az eljárás, mint például a szomszédos fogak sérülése, amiről előzetesen úgy szóban, mint írásban tájékoztatást nyújtanak kezelőfogorvosaink.

A beavatkozás utáni teendők
A gyors és kielégítő sebgyógyulás alapfeltétele a stabil véralvadék kialakulása, ezért tilos a seb öblögetése és szívogatása.

Beavatkozás közben a helyi érzéstelenítés következtében az ideg ingerületvezetése időszakosan kikapcsol az adott területen, ennek hatására a beavatkozást követő 2-4 órában a zsibbadás általános jelenséggé válik, ezért száj lágy részének megóvása érdekében, az adott időtartam alatt nem ajánlott semmilyen étel fogyasztása.

A szájsebészeti eljárás utáni 2-3 napban kerülendő a dohányzás, az alkohol, az apró magvas ételek, valamint a különféle tejtermékek fogyasztása is.

A száj és az adott terület tisztítása az adott napon csak nagyon óvatosan javasolt, de következő napon puha sörtéjű fogkefe és fogrém, valamint szájfertőtlenítő többszöri használata ajánlott.

Nagyobb mértékű szájsebészeti beavatkozást követően arcduzzanat tapasztalható. Ennek megszűntetésére 1-2 napon át, külsőleg történő, szakaszos jegelést ajánlunk. Szükség esetén a gyógyulási periódus idejére a megfelelő fájdalomcsillapító vagy antibiotikum receptet szakembereink felírják pácienseinknek.

Abban az esetben, ha a páciens olyan dolgokat tapasztal, amelyek eltérnek a fogorvosunk által elmondottaktól és leírtaktól, mint például szivárgó vérzés vagy állandó erős fájdalom, fogászati rendelőnk mihamarabbi felkeresése ajánlott, hogy a lehető leggyorsabban segítségére lehessünk.