Foggyökér eltávolítás

Fogorvosaink csakis abban az esetben távolítják el a foggyökeret, ha az valóban indokolt és elkerülhetetlen. Ebben az esetben is igyekszünk a leghumánusabb, leggyorsabb eltávolítási módot választani.

Mindig műtéti beavatkozás nélkül, fogó és luxátor, vagyis a legegyszerűbb fogászati eszközök segítségével végezzük a beavatkozást.

Fontos tudnivalók szájsebészeti beavatkozás előtt
A beavatkozás előtti étkezés szükségességét vagy épp tiltását mindig a kezelés módja határozza meg. Ha a páciens végig éber állapotban van a foggyökér eltávolítás során, akkor javasolt a beavatkozás előtti étkezés. Ennek oka, hogy az eljárás közben helyi érzéstelenítést alkalmazunk, ami csak az adott területre fejti ki hatását, ezáltal lesz az eljárás fájdalommentes.

A beavatkozást követően még akár 2-3 órán át is tarthat az érzéstelenítő hatása, ezáltal rágás közben a száj lágy része megsérülhet.

Ha a páciens éber szedációt igényel a beavatkozás időtartamára, akkor az altatófogorvos utasítása alapján tilos a beavatkozás előtti étkezés. Fontos tudni, hogy a műtét utolsó szakaszában öltések kerülnek be a sebek megfelelő zárása érdekében. Ez az eljárás a vérszegénységre hajlamos páciensek esetében is.

A szájsebészeti beavatkozást követő 6-14 nap elteltével pácienseinket visszavárjuk a varratok eltávolítása céljából.

Invazív, vagyis szúrás/vágás által történő beavatkozásoknál, így a szájsebészeti beavatkozások esetében is némi kockázattal jár az eljárás, mint például a szomszédos fogak sérülése, amiről előzetesen úgy szóban, mint írásban tájékoztatást nyújtanak kezelőfogorvosaink.

A beavatkozás utáni teendők
A gyors és kielégítő sebgyógyulás alapfeltétele a stabil véralvadék kialakulása, ezért tilos a seb öblögetése és szívogatása.

Beavatkozás közben a helyi érzéstelenítés következtében az ideg ingerületvezetése időszakosan kikapcsol az adott területen, ennek hatására a beavatkozást követő 2-4 órában a zsibbadás általános jelenséggé válik, ezért a száj lágy részének megóvása érdekében, az adott időtartam alatt nem ajánlott semmilyen étel fogyasztása.

A szájsebészeti eljárás utáni 2-3 napban kerülendő a dohányzás, az alkohol, az apró magvas ételek, valamint a különféle tejtermékek fogyasztása.

A száj és az adott terület tisztítását az adott napon csak nagyon óvatosan javasoljuk, de következő napon puha sörtéjű fogkefe, fogrém, valamint szájfertőtlenítő többszöri használata ajánlott.

Nagyobb mértékű szájsebészeti beavatkozást követően arcduzzanat tapasztalható. Ennek megszűntetésére 1-2 napon át, külsőleg történő, szakaszos jegelést ajánlunk. Szükség esetén a gyógyulási periódus idejére a megfelelő fájdalomcsillapító vagy antibiotikum receptet szakembereink felírják pácienseinknek.

Abban az esetben, ha a páciens olyan dolgokat tapasztal, amik eltérnek a fogorvosunk által elmondottaktól és leírtaktól, mint például szivárgó vérzés vagy állandó erős fájdalom, ajánlott fogászati rendelőnk mihamarabbi felkeresése, hogy a lehető leggyorsabban segítségére lehessünk.