Részleges kivehető fogpótlások

A fémmentes fogpótlások

Amennyiben egy fogívben nem teljes a foghiány, de a maradó fogak száma nem elegendő a fix pótlások készítéséhez, részleges lemezes fogsor készíthető a rágófunkció visszaállítására.

A részleges lemezes fogsor olyan fogmű, amely a szájban nagyobb helyet foglal el, mint a természetes fogak, mivel beborítja a fogatlan állcsontgerincet (a fogak mellett pótolja az elsorvadt csontot is) illetve a szájpadlást is.

Rögzítésükre kapcsokat (hajlított vagy öntött) vagy precíziós elhorgonyzási eszközöket alkalmazhatunk.

A fém és fémmentes fogpótlások

A részleges kivehető fogpótlás részei:
Alaplemez – a fogsor nyálkahártya-csont alapzattal érintkező része. Feladata a protézis megtámasztása, valamint a műfogak, a műíny és az elhorgonyzás eszközeinek egy egységbe foglalása.
Az alaplemez készítésénél szó lehet fém vagy fémmentes fogpótlásról, ami akrilátból vagy törhetetlen termoplasztikus anyagból, sőt, ezek kombinációjából is készülhet. A fém alaplemez vékonyabbra készíthető, jobban redukálható, mint az akrilát, ugyanakkor a műanyag jobban tapad a nyálkahártya-csont alapzathoz, könnyebben módosítható, korrigálható.
Akrilát alaplemezes részleges kivehető fogpótlást kizárólag ideiglenes jelleggel készítünk, a végleges fogsorban fémlemezzel vagy fémerősítéssel kombináljuk.

A műfogak, a fém vagy fémmentes fogpótlások elsődleges feladata a rágás, de esztétikai és hangképzési szerepe is van. Anyaga lehet keresztkötése akrilát vagy porcelán.

A műíny a fogakat egységbe foglalja és az alaplemezhez rögzíti. Segítségével az állcsontgerincek nagyfokú sorvadása/hiánya miatt  kialakuló hátrányos esztétikai hatást is korrigálni tudjuk. Anyaga akrilát, amely az íny színéhez hasonló, megtartja a műfogakat és elfedi a fémlemez bizonyos részeit. A felsorolt finommechanikai rögzítőkön kívül fogászati laboratóriumunk bármilyen elhorgonyzási rendszert képes elkészíteni. Igény szerint pedig már rendszer beépítése is lehetséges.

Az elhorgonyzás lehet látható (hajlított és öntött kapcsok) és rejtett (finommechanikai rögzítő elemek). Az elhorgonyzások feladata a fogsor rögzítése valamint az elmozdulások megakadályozása. Kapcsolatot teremtenek a fogpótlás és a maradó fogak között.

A forradalmian új technológia, a termoplasztikus fogsor ötvözése a fémlemezes kapcsos pótlással a fogpótlás árakhoz képest kedvező áron vehető igénybe klinikáinkon. A termoplasztikus fogsor az áttetsző rugalmas kapcsok segítségével rendkívüli esztétikus hatást nyújt, kombinálva a fémlemez minden pozitív biomechanikai tulajdonságával. A látható részekben a rugalmas áttetsző kapcsok szinte észrevétlenek.

A részleges kivehető fogsor készítésének menete:

A fogsor készítése hosszadalmas folyamat, megfelelő tervezést igényel, a fém, vagy fémmentes fogpótlások befolyással vannak az árak alakulására is.

A részleges lemezes protézis készítését pontos tervezéssel, fogpótlás árainak meghatározásával, lenyomatvétellel kezdjük. A lenyomatot a fogtechnikai laboratóriumban gipsszel kiöntik, elkészítik a gipszmintát. Ezt követően megtervezzük a fogsort. Berajzoljuk a mintán a protézis határait, a rágófelszíni támasztékok, kapcsok elhelyezkedésének helyét. A berajzolt fogsor mintát a laboratóriumba küldjük, ahol elkészítik a fogsor alaplemezét. Az alaplemezt egy következő alkalommal bepróbáljuk, amennyiben megfelelő, fogtechnikusunk elkészíti a próba fogsort. Ezt követi a próba fogsor szájba illesztése, az alaplemez stabilitásának ismételt ellenőrzése. Újra megvizsgáljuk a fogakat, a műínyt, annak vastagságát, esztétikai hatását, és az állcsontok viszonyát. Ezt követően a páciens is ellenőrizheti a fogsort. Ilyenkor igény szerint módosítani lehet a fogak formáján, nagyságán, állásán.

A végleges fogsor elkészítését csakis a páciens elégedettsége esetén és a vele való egyeztetést követően kérjük a laboratóriumtól.

Az új protézis felhelyezése, eltávolítása kezdetben nehézségeket okozhat, ezért a fogsor átadásakor minden esetben megtanítjuk a megfelelő mozdulatokat.