Fognyaki érzékenység kezelése bifluoriddal

A fognyaki érzékenység kialakulásának oka a visszahúzódó íny, mely hatására fognyaki cement és/ vagy dentin érzékenység alakul ki.

Az érzékenység mértéke egyénenként változó. Van, akinél már kismértékű ínysorvadás is minden napos problémát jelent, és vannak olyanok, akiknél jelentős mértékű ínyvisszahúzódás is, csak esetenként okoz  érzékenységet.

Egy epidemiológiai vizsgálat adatai szerint, minden negyedik ember szenved fogérzékenységben, ami leggyakrabban hideg vagy meleg, illetve érintés által mutatkozik meg. A Bifluoriddal történő kezelés során először megtisztítjuk és nyálmentesítjük az érzékeny fognyakat, majd beecseteljük színtelen fluorid lakkal. A felhasznált anyag kálcium-fluorid és nátrium-fluorid elegyét tartalmazza, ami védőréteget képez az egész fogon, és a szárítást követően megóvja azt a külső ingerektől.

A kezelés érzékenységtől függően többször is megismételhető. A fogorvos gyakran ajánl valamilyen fogkrémet vagy gélt otthoni használat céljából, ami elősegíti a Bifluorid hatását.